Ο εγκλεισμός ανθρώπων με παραβατική συμπεριφορά, οι οποίοι προέρχονται από ετερόκλητες κοινωνικές και εθνικές ομάδες, καθώς και η συνύπαρξη πολλών ανθρώπων σε ένα κλειστό περιβάλλον, όπως αυτό της φυλακής, συχνά οδηγεί σε προβλήματα επικοινωνίας και εντάσεις που ενίοτε καταλήγουν στη βία, με επιπτώσεις σε ολόκληρη τη φυλακή αλλά και πέρα από αυτή, καθώς ο κύκλος της βίας διαιωνίζεται.

Μέσα από το πρόγραμμα Ειρηνοποιού και Διαμεσολαβητή Prison of Peace («Φυλακή & Ειρήνη»),  κρατούμενοι, προσωπικό φυλακής (προσωπικό φύλαξης / διοίκησης / εξωτερικής φρουράς / κοινωνικής υπηρεσίας) και εκπαιδευτικοί των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εκπαιδεύονται σε μέσα ενίσχυσης της συνοχής στην κοινότητα και επίλυσης συγκρούσεων:

  • τεχνικές επικοινωνίας
  • συντονισμό «κύκλων ειρήνης»
  • ειρήνευση
  • διαμεσολάβηση

Κατόπιν, οι ίδιοι οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν πώς να εκπαιδεύουν κι άλλους κρατούμενους, προσωπικό και εκπαιδευτικούς στις τεχνικές αυτές κι έτσι οι εκπαιδεύσεις αποκτούν πολλαπλασιαστικό και βιώσιμο χαρακτήρα.

Η συστηματική εφαρμογή των παραπάνω τεχνικών και μέσων «εκ των έσω», δηλαδή από τους ανθρώπους που ανήκουν ή εργάζονται στην κοινότητα της φυλακής, επιφέρει μείωση των βίαιων περιστατικών μέσα σε αυτή και ενισχύει τη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Ταυτόχρονα, συμβάλλει σημαντικά στην επανένταξη των κρατουμένων και στη μη βίαιη επίλυση των συγκρούσεων αφού αυτοί αποφυλακισθούν, άρα και σε μια πιο ασφαλή κοινωνία.

Επιπλέον, το πρόγραμμα Prison of Peace είναι απόλυτα εναρμονισμένο με την οδηγία 2012/29/ΕΕ και το Ν.4478/2017 σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία θυμάτων της εγκληματικότητας, αφού οι κρατούμενοι που εκπαιδεύονται ως ειρηνοποιοί και διαμεσολαβητές είναι σε θέση να συμμετέχουν στις διαδικασίες επανορθωτικής δικαιοσύνης, όπως ορίζονται από την ως άνω οδηγία.

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα υλοποιείται συστηματικά από το 2016 και συμμετέχουν σε αυτό κρατούμενοι ή / και προσωπικό των Καταστημάτων Κράτησης Ελεώνα Θηβών, Τίρυνθας, Μαλανδρίνου, Διαβατών, Δομοκού, Ιωαννίνων, Τρικάλων, Νέων Βόλου, Ανηλίκων Βόλου, Κασαβέτειας, Γρεβενών και Λάρισας.

Δείτε τον Απολογισμό Δράσεων Νοέμβριος 2016 – Μάιος 2019.

Δείτε τον Απολογισμό Δράσεων Ιούνιος 2019 – Δεκέμβριος 2020.

Οι δεξιότητες που έμαθα στο πρόγραμμα “Prison of Peace” είχαν τέτοιο ουσιαστικό αντίκτυπο στη ζωή μου, που πλέον είμαι σε θέση να «μετράω» καλύτερα τον εαυτό μου και τα συναισθήματά μου, να καταλαβαίνω τους άλλους και να τους βοηθώ να ηρεμούν, παρέχοντάς τους έναν ασφαλή χώρο γι’ αυτό.

D., κρατούμενος               

Το πρόγραμμα  Prison of Peace στην Ελλάδα έχει βελτιώσει τις ζωές των κρατούμενων και των μελών του προσωπικού φυλακών που συμμετέχουν σε αυτό, αλλά και των οικογενειών τους. 

Αν επιθυμείτε να ενισχύσετε το έργο μας:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR 94 0171 7490 0067 4914 2103 608 

Ευχαριστoύμε τους παρακάτω οργανισμούς, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην υλοποίηση του προγράμματος Prison of Peace στην Ελλάδα: